Welcome

in your hidden gem

Korte Nieuwstraat 12
.
2000 Antwerpen

Hotel Flora

A fascinating past...

Hotel Flora kent haar grondvesten in de late middeleeuwen. De oudste sporen dateren uit 1445, maar de afzonderlijke huizen, waaruit het pand ontstond, worden ouder geacht. Het werd bewoond door rijke kooplieden en vooraanstaande families. Zo mocht de Antwerpse drukkersfamilie Moretus het nog haar thuis noemen.

Tot de Franse Tijd (1794-1815) kenden woningen geen huisnummers, maar werden ze vernoemd naar objecten en begrippen uit het dagdagelijkse leven. Hotel Flora daarentegen droeg de naam: ‘Koning van Spanje’, ontleend aan koning Philips II. Hoogst ongebruikelijk aangezien namen van vorsten zelden voor zulke toe-eigeningen dienden.

Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora
Hotel Flora

A ravishing past...

Connected with the contemporary

Hotel Flora met haar originele Rococo poorthuis, Chinese pagode en authentieke ornamenten is een uitzonderlijk juweel uit het verleden. Om verbinding te creëren met het hier en nu werd er geopteerd voor een ‘evanescent’, dynamische en speelse, maar elegante sfeer. Een synergie die men terugvindt in het ‘alle regels overtredende’, maar immer geraffineerde universum van Gert Voorjans.

Voorjans bracht niet alleen kleur, maar ook een eigen filosofie mee naar Hotel Flora. Zo weerde hij elke aanwezigheid van betekenisloze schilderijen en kaders. Daarom betrok hij hedendaags schilder Nils Verkaeren erbij. Voorjans daagde Verkaeren uit om binnen het typische Voorjans-kleurenpallet zijn artistieke aanwezigheid rechtstreeks op de muren achter te laten. Verkaeren sloot zich twee weken op in Hotel Flora en de rest is geschiedenis, maar voor de gasten van Hotel Flora een unieke realiteit.

Interior architect Gert Voorjans
Gert Voorjans
Global tastemaker and interior architect

Zijn interior design studio is gevestigd op de Antwerpse Leopoldplaats, maar Gert Voorjans ontwerpt interieurs voor ’s werelds meest vooraanstaande, leidinggevende families en highend locaties. Invloeden die hij opdeed binnen diverse culturen en tijdsperioden vormen de bakermat van zijn creaties. Hierdoor bekomt hij zijn kenmerkende, diep gelaagde omgevingen die overgoten zijn met kleur, authenticiteit en energie.

In 2018, in samenwerking met Jim Thompson, creëerde hij een collectie bestaande uit luxueuze stoffen en home furnishing. In 2020 werd hij door AD France genoemd binnen ‘De 100 decorateurs van de wereld’.

Nils Verkaeren
An unconventional landscape painter

Het atelier is niet de uitgelezen werkplek voor de hedendaagse schilder Nils Verkaeren. Sinds zijn afstuderen aan de Antwerpse Academie, in 2016, onderneemt hij op zichzelf grootse schilderprojecten naar afgelegen gebieden over heel de wereld. Liefst zo ruraal en ongerept mogelijk zodat de act van het schilderen bijna onmogelijk wordt.

Deze opdracht voor Hotel Flora vormt een unicum in Verkaerens oeuvre en daagde Verkaeren uit zichzelf als schilder heruit te vinden.

Verkaeren wordt vertegenwoordigd door Kusseneers Gallery Brussels. Zijn werken maken deel uit van diverse nationale en internationale publieke- en privé collecties waaronder de ‘Vanhaerents art collection’.

Landscape painter Nils Verkaeren